Συνοδοιπόροι, τίποτα δεν θα πετύχουμε αν δεν καταφέρουμε να μιλήσουμε στις καρδιές των ανθρώπων. Αυτό απαιτεί, πέραν του οράματος και του ορθού μας λόγου, να μάθουμε να μην κάνουμε 4 πράγματα:
1ον: Δεν πρέπει να μιλάμε στους νέους για την προστασία εργασιακών δικαιωμάτων που δεν έχουν. Γελάνε μαζί μας: «Ποια δικαιώματα;» λένε. «Δουλεύουμε 6 και 7 μέρες, 50 ώρες και βάλε, και μας πληρώνουν όσο θέλουν.» Πρέπει να τους πείσουμε να συστρατευτούν για την δημιουργία νέων δικαιωμάτων
2ον: Είναι λάθος να τους απευθυνόμαστε σα να είναι θύματα. Δεν θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως θύματα, ως ανόητη αγέλη επί σφαγή. Προσδιορίζονται λιγότερο από τα βάσανά τους και περισσότερο από τις φιλοδοξίες τους. Έχουμε λοιπόν καθήκον να απευθυνόμαστε στις προσωπικές τους φιλοδοξίες με τρόπο που τους εισάγει στην κεντρική μας ιδέα: ότι μόνο μέσα από συλλογική πάλη μπορούν να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.
3ον: Δεν δικαιούμαστε να υποτιμάμε τις λαϊκές δυνάμεις. Γιατί, όπως διαπιστώσαμε το 2015, η ολιγαρχία είναι χάρτινη τίγρη, ή όπως έγραψε ο Ρήγας Φερραίος για τον κατακτητή: «Ποτὲ μὴ στοχασθῆτε, πὼς εἶναι δυνατός | Καρδιοκτυπᾶ καὶ τρέμει, σὰν τὸν λαγῶ κι΄ αὐτός.»
4ο: Στην ταινία του «Γη & Ελευθερία» ο συνοδοιπόρος μας Ken Loach, μέσα από το στόμα μιας επαναστάτριας, εξηγεί την μαυροκόκκινη σημαία του PUM: κόκκινο για να συμβολίζει την φλόγα της επανάστασης μέσα μας. Και μαύρο για να μην ξεχνάμε τη σκοτεινή πλευρά μας. Την τάση όλων μας προς τον αυταρχισμό.
Πάνω από όλα συνοδοιπόροι, δεν δικαιούμαστε να απεμπολήσουμε το ήθος μας. Το ηθικό προβάδισμα του ΜέΡΑ25:
-
Οφείλεται στο ότι δεν λέμε ψέμματα όποιο και νάναι το κόστος. Πιστεύουμε αυτό που λέμε και λέμε αυτό που πιστεύουμε
-
Οφείλεται στο ότι το 2015 δεν πουλήσαμε ανθρώπους μας όσο και να ήταν το πολιτικό κόστος – τόσο στην Ελλάδα αλλά και εκτός, στεκόμενοι δίπλα στον Julian Assange όταν διάφοροι, που σήμερα κόπτονται δήθεν, έκαναν ότι δεν τον ήξεραν.