Η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας είχε τέσσερις υποχρεώσεις.
Πρώτον, αξιόπιστη διαχείριση της πληροφόρησης για την πανδημία και αξιόπιστα μέτρα από τη μια μεριά, δεύτερον, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τρίτον, οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού δικτύου κέντρων μαζικών τεστ αρχικά που μετά θα μετατρέπονταν σε κέντρα μαζικών εμβολιασμών και θα έμεναν ως «προίκα» στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βεβαίως ικανό αριθμό εμβολίων για αυτά τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών. Αυτά ήταν τα τέσσερα που είχατε υποχρέωση να κάνετε ως Κυβέρνηση.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Ο κύριος Πρωθυπουργός είπε προηγουμένως ότι όσον αφορά τη διαχείριση της πληροφορίας εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά και όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη διοχέτευση της πληροφορίας στον λαό, η Κυβέρνηση ακολουθούσε τους επιστήμονες. Και εμείς αυτό πιστεύαμε στην αρχή, ότι όντως η Κυβέρνηση ακολουθούσε τους επιστήμονες. Όμως, κρίνοντας από εντυπωσιακότατες αστοχίες, αρχίσαμε να αμφισβητούμε το κατά πόσον η Κυβέρνηση ακολουθούσε τους επιστήμονες.
Και επειδή, όπως σωστά είχε πει κάποτε ο Ρόναλντ Ρήγκαν «trust, but verify», «εμπιστεύσου, αλλά ήλεγξε», κάποια στιγμή αρχίσαμε να ζητάμε -και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης- να μας δοθούν τα Πρακτικά. Για παράδειγμα, την 1η Δεκεμβρίου του 2020 ζήτησα εγγράφως από τον κ. Κικίλια να κατατεθούν στο Σώμα τα Πρακτικά των συνεδριάσεων των δύο επιτροπών, της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Υπηρεσιακών Παραγόντων για να δούμε τι γίνεται. Και αν θέλετε, να καταθέτετε αυτά τα Πρακτικά μία ή δύο εβδομάδες μετά, δεν μας πειράζει. Το θέμα είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι μπορούν κάποια στιγμή να διαβαστούν, για να δούμε ποια είναι η σχέση αυτών που λένε οι επιστήμονες με αυτά που πράττει η Κυβέρνηση.
Το ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ επιστημόνων είναι και ηλίου φαεινότερο, αλλά και εύλογο. Όμως, εμείς θέλαμε να δούμε τα Πρακτικά. Οι επιστήμονες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση των Πρακτικών. Εσείς έχετε πρόβλημα. Γιατί; Διότι θέλετε να κρύψετε ότι δεν κάνετε αυτό που σας λένε οι επιστήμονες, ότι εργαλειοποιείτε τους επιστήμονες ως φύλλο συκής για να κάνετε του κεφαλιού σας. Και αν θέλετε να αποδείξετε ότι σφάλω -και εγώ θα ζητήσω συγγνώμη αν όντως σφάλω-, καταθέστε τα Πρακτικά που σας ζήτησα από την 1η Δεκεμβρίου του 2020.
Εμπιστοσύνη πρέπει να υπάρχει όχι μόνο στα στοιχεία τα οποία εσείς διυλίζετε μεταξύ σας -και καλά κάνετε-, αλλά πρέπει να υπάρχει και η εμπιστοσύνη των πολιτών στα στοιχεία που παρουσιάζετε στους πολίτες. Εσείς χτίσατε ένα ολόκληρο πληροφοριακό σύστημα πάνω σε ένα ψηφιακό παρακράτος με άμεσες αναθέσεις σε «ημετέρους». Αυτό το ψηφιακό παρακράτος που χτίσατε δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη.
Άκουσα και πριν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να το λέει, αλλά το είχα διαβάσει και εγώ και σας ρωτώ: Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι στην Κοζάνη τριάντα οκτώ από τα πενήντα τρία κρούσματα της προηγούμενης Τρίτης ήταν από τη 12η Νοεμβρίου; Πείτε μας!
Περνάω από την εμπιστοσύνη στα στοιχεία, στην εμπιστοσύνη στα μέτρα. Κοιτάξτε, η εμπιστοσύνη στα μέτρα, ιδίως όταν είναι δρακόντεια, όπως είναι και πρέπει να είναι στη διάρκεια μιας πανδημίας, εξαρτάται από δύο πράγματα: από τη λογική τους και από την αναλογικότητά τους. Το είπα και προηγουμένως, ισχύει και σήμερα. Ξέρετε ότι μένω στην Αίγινα. Έρχεται, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος άνθρωπος κάθε φορά και μου λέει «πείτε στους κυβερνητικούς, είναι δυνατόν να μη μπορώ να μπω μόνος μου στη βάρκα μου να πάω έξω να πάρω λίγο αέρα, αλλά στο σούπερ μάρκετ που ο ένας είναι πάνω στον άλλο, «πατείς με, πατώ σε, να είναι μια χαρά;». Όταν το πακέτο των μέτρων σας πάσχει από λογική ασυνέπεια, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, υπονομεύετε τα μέτρα σας. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε αυτό; Είναι τόσο δύσκολο;
Αναλογικότητα. Άκουσα τον κύριο Πρωθυπουργό να λέει ότι θα αναθερμάνουμε, λέει, την οικονομία βάζοντας πρόστιμο 500 ευρώ σε αυτούς που την υπονομεύουν βγαίνοντας έξω έτσι. Και αυτή η οριζόντια αισχρή τιμωρητικότητα, χωρίς κάποια κοινωνική ευαισθησία τού ποιος είναι αυτός άνθρωπος, γιατί βγήκε, πώς βγήκε, υπονομεύει τα μέτρα σας, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης.
Πέραν του θέματος αυτής της αναξιοπιστίας εν δράσει η οποία υπονομεύει τα μέτρα, περνάμε στο δεύτερο θέμα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχετε ξοδέψει το μικρότερο ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας την περίοδο της πανδημίας και έχετε εγγράψει αρνητική αύξηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς είπατε -και πάρα πολύ σωστά- ότι εδώ είμαστε για να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση και για να διαφωνούμε για τις πολιτικές, για υποθετικές πολιτικές που δεν έχουν εφαρμοστεί. Όμως, είπατε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε για τα νούμερα. Συμφωνώ.
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι έχετε ξοδέψει το μικρότερο ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ΕΣΥ και ότι έχετε εγγράψει αρνητική αύξησή του για το 2021; Απαντήστε μου.
Κύριε Κοντοζαμάνη, κύριε Υφυπουργέ Υγείας, διάβασα κι εγώ αυτό που είπατε για το θέμα των ΜΕΘ. Το έθιξε και ο κ. Τσίπρας. Αν διάβασα σωστά –προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο δίκαιος μπορώ- είπατε ότι για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ το σχόλιό σας ήταν ότι δεν ήταν λόγω έλλειψης ΜΕΘ, αλλά είπατε ότι το πρόβλημα είπατε δεν είναι η πληρότητα, «είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς, με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη εισαγωγή στη ΜΕΘ». Αυτό είπατε. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να το ερμηνεύσω και να το καταλάβω. Λέτε είτε ότι αυτοί που πέθαναν δεν θα είχαν βοηθηθεί αν είχαν μπει στη ΜΕΘ είτε ότι υπήρχε ΜΕΘ, θα βοηθούσε η εισαγωγή τους στις ΜΕΘ, αλλά ο γιατρός έκανε λάθος και φταίει που αυξήθηκε –όχι που πέθανε αναγκαστικά- η πιθανότητα του θανάτου.
Από αυτό που σας διάβασα δεν υπάρχει τρίτη εξήγηση, μόνο αυτές οι δύο που έχετε εδώ.
Με άλλα λόγια, για μια Κυβέρνηση, που έχετε αρνηθεί να δείτε τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, είναι δυνατόν, και δεδομένων κινήσεων που έχετε κάνει όπως ΕΔΕ, όπου εγκαλείτε τους γιατρούς, που οι αθεόφοβοι τόλμησαν να κολλήσουν τον covid19, το να περνάτε την ευθύνη με αυτού του είδους τις δηλώσεις, κοιτάξτε τι προκαλεί, υπονομεύετε την εμπιστοσύνη που έχει ο πολίτης στη δυνατότητα συνεργασίας της Κυβέρνησης με τους νοσηλευτές, τους οποίους εσείς χειροκροτάτε.
Πάμε τώρα στο δίκτυο κέντρων εμβολιασμού. Είχατε πει πάνω από χίλια, σωστά; Πάνω από χίλια κέντρα. Εγώ σας ρωτούσα από τον Δεκέμβριο πού θα γίνουν αυτά τα κέντρα, γιατί δεν έχετε κάνει αυτό που έκανε η γερμανική κυβέρνηση, η οποία, πρώτον, προσδιόρισε ποια θα είναι αυτά τα κέντρα, έβαλε ένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό στη στελέχωση αυτών των κέντρων και έκανε και προσομοίωση του εμβολιασμού πριν έρθουν τα εμβόλια στη Γερμανία. Σας το είχα πει, εδώ ήμασταν και εδώ ήσασταν. Και δεν μου απαντήσατε τότε. Μου είπατε θα κάνουμε πάνω από χίλια κέντρα. Τώρα αυτά τα χίλια κέντρα έγιναν εκατό, που είναι νοσοκομεία.
Επιπλέον, πού είναι το κονδύλι, κύριε Πρωθυπουργέ, για το μεγάλο έξοδο του μαζικού εμβολιασμού; Μιλάτε για εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πού είναι το κονδύλι στον προϋπολογισμό; Τον Δεκέμβρη το ρώτησα. Ήταν εδώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και έθεσα το ερώτημα «Πού είναι στον προϋπολογισμό η γραμμή που αφορά αυτό το μεγάλο κονδύλι;». Δεν υπάρχει, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη που να το θίγει και προφανέστατα δεν έχετε τώρα δίκτυο κέντρων εμβολιασμού, αλλά στέλνετε τους ανθρώπους στα υπάρχοντα νοσοκομεία. Είναι δυνατόν να στέλνετε στο Παίδων ηλικιωμένους να τους κάνουν εμβόλια οι παιδίατροι, την ώρα που το Παίδων παύει να λειτουργεί; Αυτό από μόνο του αρκεί. Δεν χρειάζεται να κάνω κάτι παραπάνω, αυτή η περιγραφή που έκανα –και διαψεύστε με ότι δεν έγινε έτσι, αλλά το έμαθα από παιδίατρο του Παίδων χθες- αυτό είναι δήλωση αποτυχίας. Πείτε ένα «Συγγνώμη, είχαμε πει ότι θα κάνουμε χίλια τόσα κέντρα και δεν τα κάναμε».
Μιλήσατε, κύριε Πρωθυπουργέ, για τέσσερα μεγάλα κέντρα. Καλώς να τα κάνετε. Θα έπρεπε να είναι πιο πολλά και θα έπρεπε να είναι επιπλέον των χιλίων κέντρων, που δεν θα κάνετε. Στη Βρετανία μόνο το 2% των εμβολιασμών θα γίνονται από την επόμενη εβδομάδα σε νοσοκομεία. Τα υπόλοιπα είναι κέντρα εκτός νοσοκομείων, που έχει και μία λογική, την οποία δεν χρειάζεται να σας την εξηγήσω, επιδημιολογικά έχει μια λογική και δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος για να το καταλάβει αυτό, συν ότι ιδρύουν τώρα πενήντα μέγα-κέντρα, για παράδειγμα στο ExCel Centre στο Λονδίνο, στο Millennium Point στο Μπέρμινχαμ, στο Ashton Gate Stadium στο Μπρίστολ, που θα λειτουργούν πρωί-βράδυ για να πιάσουν τα νούμερα, αντίστοιχα νούμερα με αυτά που εσείς ελπίζετε ότι θα πιάσετε, που δεν θα τα πιάσετε. Ουσιαστικά αυτό που κάνετε είναι να κανιβαλίζετε αντί να δημιουργείτε. Κανιβαλίζετε τα νοσοκομεία όπως το Παίδων, αντί να δημιουργείτε το κέντρο των μαζικών τεστ αρχικά και μαζικών εμβολιασμών τώρα, ενώ ξηλώνετε την πρωτοβάθμια, αντί να την οικοδομείτε. Κλείνετε, ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή κέντρα υγείας για να γίνουν κέντρα εμβολιαστικά, τα οποία βέβαια ξέρουμε ότι τα έχετε, έτσι κι αλλιώς, στο στόχαστρο για να κλείσουν και μακροπρόθεσμα. Είναι γνωστό, ας πούμε, τι θέλετε να κάνετε με την Πύλη Αξιού στη Θεσσαλονίκη, που είναι στην εκλογική μου περιφέρεια.
Μιλάμε για ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό εμβολιακό φιάσκο. Περίμενα να έχετε έρθει σήμερα και να παραδεχτείτε ότι αυτό που είχατε στο μυαλό για μαζικό εμβολιασμό δεν το πετύχατε και να μας πείτε τι θα κάνετε για να το πετύχετε, πέραν της αναφοράς που κάνατε στα τέσσερα κέντρα τα οποία δεν μας είπατε ούτε πού θα είναι, εκτός του ότι είναι και πολύ λίγα.
Δεν άκουσα κάτι, κύριε Πρωθυπουργέ. Έχετε δευτερολογία, έχετε και τριτολογία. Παρακαλώ να μας διαφωτίσετε, διότι αυτή η ολιγωρία, αυτό το κυβερνητικό εμβολιαστικό φιάσκο έχει σημαντικά θύματα, γιατί κάθε άνθρωπος ο οποίος δεν σώζεται, ενώ θα μπορούσε να έχει διασωθεί, είναι μία καταστροφή και μία τραγωδία.
Χρησιμοποιώντας τα έγκυρα δεδομένα του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, το «Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency» -σας το λέω ξεκάθαρα, για να είμαι και συγκεκριμένος- προσαρμοσμένα στα ελληνικά δημογραφικά δεδομένα, βλέπουμε ότι:
-
αν καταφέρουμε τους πολίτες άνω των ογδόντα ετών, οι οποίοι είναι οκτακόσιοι τριάντα οκτώ χιλιάδες, να τους εμβολιάσουμε, θα έχουμε γλυτώσει εξήντα επτά από τους εκατό θανάτους που θα είχαμε διαφορετικά.
-
Αν εμβολιαστεί το ένα εκατομμύριο οκτακόσιοι τριάντα δύο χιλιάδες που είναι οι άνω των εβδομήντα, τότε θα σώσουμε ογδόντα οκτώ ζωές από τις εκατό που θα χάναμε.
-
Αν εμβολιαστούν τρία εκατομμύρια εκατόν τριάντα τρεις χιλιάδες που είναι όλοι οι άνω των εξήντα, τότε αυτό το ποσοστό θα ανέβαινε στο 97%. Θα σώζαμε ενενήντα επτά από τους εκατό που θα χάναμε.