Πώς κρίνετε την υγειονομική διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση; Θεωρείτε πως βιάστηκε να άρει τα μέτρα;
Η κυβέρνηση είχε δύο υποχρεώσεις.
Πρώτον, να επενδύσει στο αποψιλωμένο ΕΣΥ, προσλαμβάνοντας χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές, και εξοπλίζοντάς τους με τα απαραίτητα μέσα. Δεν το έκανε. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα ήταν ουραγός της Ευρώπης όσον αφορά τις επί πλέον δαπάνες για την υγεία.
Δεύτερον, είχε την υποχρέωση να σχεδιάσει την μετάβαση από τη φάση της γενικής καραντίνας στη δεύτερη φάση των μαζικών εξετάσεων με στόχο τον διαχωρισμό των πολιτών σε εκείνους που είναι εν δυνάμει μεταδοτικοί φορείς και στους υπόλοιπους. Χωρίς ένα τέτοιο διαχωρισμό ο κίνδυνος είναι μεγάλος για αναζωπύρωση της επιδημίας με αποτέλεσμα την καταστροφική (για ό,τι απέμεινε από την οικονομία) επιστροφή στη φάση της γενικής καραντίνας. Αυτό, όμως, προαπαιτεί σχέδιο για το που και πως θα εξετάζονται οι πολίτες και, βέβαια, με ποιες τεχνολογικές υποδομές (π.χ. εφαρμογές τηλεφώνου) θα αποκτούν το προσωρινό διαβατήριο, εφόσον είναι αρνητικοί στον ιό, για να κυκλοφορούν. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν είχε εκπονήσει, επιλέγοντας να αφήσει τις τύχες των πολιτών στην… τύχη.
Ο Πρωθυπουργός σας κάλεσε να παραβρεθείτε στην αποκάλυψη της πλακέτας στη μνήμη των νεκρών της Μαρφίν. Γιατί δεν πήγατε;
Μαζί με βουλευτές του ΜέΡΑ25, καταθέσαμε στεφάνι την Παρασκευή το μεσημέρι στο τέως κτήριο της Μαρφίν. Εκεί τιμήσαμε με απροσμέτρητο σεβασμό τη μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη – τους πρώτους νεκρούς που «άνοιξαν» τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της βίαιης μνημονιακής εποχής. Κατόπιν, πήγαμε στην Πλατεία Συντάγματος όπου καταθέσαμε δεύτερο στεφάνι στο δένδρο που ξεψύχησε ο Δημήτρης Χριστούλας ώστε να τιμήσουμε κι όλους εκείνους που υπέκυψαν μην αντέχοντας την αναξιοπρέπεια που τους έριξαν οι μνημονιακές πολιτικές.
Η επικοινωνιακή φιέστα του κ. Μητσοτάκη στόχο είχε να διαχωρίσει τους νεκρούς ώστε να διχάσει τους ζωντανούς. Εμείς, το ΜέΡΑ25, τιμούμε όλους τους νεκρούς της εποχής των αποπνικτικών μνημονίων, χωρίς διακρίσεις. Και προετοιμάζουμε τη παλλαϊκή συστράτευση όλων ανεξαιρέτως ώστε να αποτραπεί το 5ο Μνημόνιο που απεργάζεται η κυβέρνηση – ένα νέο σκληρό Μνημόνιο που θα έχει και αυτό ως απόρροια (εφόσον δεν το αποτρέψουμε) φτωχοποίηση και βία.
Έχετε προβλέψει πολύ μεγάλη ύφεση την επομένη του κορωνοϊού. Ανησυχείτε πως έρχονται δύσκολα μέτρα για τον λαό;
Στην καλύτερη των περιπτώσεων το εθνικό εισόδημα θα πέσει από τα 190 δις το 2019 στα 162 δις το 2020. Στα μέσα Μαρτίου μιλούσα για ύφεση στην καλύτερη των περιπτώσεων μείον 10%. Τότε κάποιοι με λοιδορούσαν. Και μετά βγήκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τρεις βδομάδες αργότερα και το επιβεβαίωσε. Αυτό σημαίνει ένα κρατικό έλλειμμα τουλάχιστον 16 δις ή μείον 15% ως προς ποσοστό του εθνικού εισοδήματος. Κάποια στιγμή, μάλλον την Άνοιξη του 2021, θα έρθει η ενισχυμένη επιτήρηση – με άλλα λόγια, η τρόικα – να πει: «Ελάτε εδώ κ. Σταϊκούρα. Έχετε δεσμευτεί σε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Εντάξει, δεν θα το απαιτήσουμε αυτό. Είχατε μια μεγάλη κρίση. Όμως, να μην σας επιβάλουμε να πάτε από το μείον 15% στο μείον 5%;». Μια τέτοια λιτότητα ισοδυναμεί με εκείνη του 2010-11 που έφερε την κοινωνική καταστροφή!
Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στην αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει επαρκώς τις συνέπειες της κρίσης;
Βέτο, βέτο και ξανά βέτο σε κάθε Eurogroup, σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, έως ότου υπάρξει συμφωνία για βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά και αποδοχή του ευρωομόλογου.
Η αναδιάρθρωση του χρέους μας απαιτείτο και πριν τον κορωνοϊό. Σήμερα, η χώρα αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό κενό κατ’ ελάχιστον 60 δις. Είναι, λοιπόν, πιεστική η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καθώς το ευρωομόλογο το οποίο βοηθά ως εξής: Μεταφέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατών που έχουν πληγεί τα μέγιστα ένα κομμάτι του δυσβάσταχτου χρέους στην ΕΕ, που δεν έχει χρέος. Έτσι, λόγω του μικρότερου επιτοκίου της ΕΕ, συρρικνώνεται η διαχρονική αξία του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους.
Δυστυχώς, την 9η Απριλίου, πριν ακόμα πάει στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας είπε στη Βουλή ότι δεν θα γίνει «Βαρουφάκης», δηλαδή ανακοίνωσε εκ προοιμίου ότι δεν πρόκειται να προβάλει βέτο για να υποστηρίξει το ευρωομόλογο. Έτσι, προσήλθε στο Eurogroup ως θλιβερός παρατηρητής.
Σαν να μην έφτανε αυτό, την 25η Απριλίου, στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, ήρθε η σειρά του Πρωθυπουργού να δεχθεί, χωρίς να ασκήσει βέτο, την ταφή του ευρωομόλογου με αντάλλαγμα νέα δάνεια που θα επιβαρύνουν το ελληνικό κράτος. Έτσι, «πουλήθηκε» το ευρωομόλογο και δρομολογήθηκε το 5ο Μνημόνιο.
Θεωρείτε πιθανές τις πρόωρες εκλογές; Θα μπορούσατε να συζητήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως με το ΚΙΝΑΛ το ενδεχόμενο μια μετεκλογικής συνεργασίας;
Η κυβέρνηση έχει πάψει να κυβερνά. Βλέπουν το τσουνάμι που έρχεται κι έχουν πανικοβληθεί. Καταλαβαίνουν ότι σε ένα χρόνο η τρόικα θα τους επιβάλει να επιβάλουν στο λαό ένα 5ο Μνημόνιο καταστροφικότερο και του 1ου. Για αυτό όλοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν ένα μόνο στόχο: Να αποφανθεί πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει εκλογές με τις οποίες να υφαρπάξει μια εκλογική νίκη πριν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τη μνημονιακή λεηλασία που σχεδιάζει για λογαριασμό της τρόικας και της εγχώριας παρασιτικής ολιγαρχίας.
Πολλοί με ρωτούν, όπως κι εσείς τώρα, αν το ΜέΡΑ25 είναι έτοιμο να συνεργαστεί με άλλα κόμματα μπροστά στις νέες απειλές για το λαό μας. Απαντώ ότι το θέμα δεν είναι άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή. Μια αναδρομή στις πολιτικές εξελίξεις της περασμένης δεκαετίας είναι χρήσιμη.
Το 2010, η κοινωνία μας βρέθηκε απροετοίμαστη. Αιφνιδιάστηκαν οι πολίτες και υπέκυψαν στην ενορχηστρωμένη επίθεση της τρόικας και τα όργανα βασανισμού της, τα μνημόνια. Δοκίμασαν όλα τα κόμματα. Και προδόθηκαν από κάθε ένα εξ αυτών: Το ΠΑΣΟΚ τους έριξε στη Φυλακή Χρέους. Η Νέα Δημοκρατία του αντιμνημονιακού, δήθεν, κ. Σαμαρά, αγκαλιά με ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ, τους έσπρωξε βαθύτερα στη Χρεοδουλοπαροικία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα έσκιζε τα μνημόνια, έλαβε εύσημα από τον κ. Σόιμπλε ως εκείνη που τα εφάρμοσε με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία τους υποσχέθηκε ανάπτυξη και τους έφερε ύφεση πριν ακόμα μας επισκεφτεί ο κορωνοϊός.
Όταν λοιπόν με ρωτούν αν θα μπορέσαμε να τα «βρούμε» με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ, τους απαντώ: Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος είναι άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή που θα νομιμοποιήσει με «προοδευτικό πρόσημο» αυτή τη φορά το 5ο Μνημόνιο – όπως το 2015 όταν ο Σύριζα νομιμοποίησε το 3ο Μνημόνιο στη βάση της «αριστερής» εκδοχής του Θατσερικού δόγματος «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική».
Για να αποτραπεί το 5ο Μνημόνιο δεν αρκεί, λοιπόν, μια κατ’ όνομα «προοδευτική» κυβέρνηση. Αυτό μας έμαθε η περασμένη δεκαετία. Για να αποτραπεί το 5ο Μνημόνιο απαιτείται μια Δημοκρατική Πολιτική Επανάσταση. Και για να γίνει εφικτή μια τέτοια Δημοκρατική Πολιτική Επανάσταση απαιτείται παλλαϊκή συστράτευση γύρω από συμφωνία επί συγκεκριμένων σημείων.
Ποια είναι αυτά τα σημεία; Για το ΜέΡΑ25 είναι τα εξής επτά:
-
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Βέτο σε κάθε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής, έως ότου αναδιαρθρωθεί βαθιά το ελληνικό δημόσιο χρέος και προχωρήσει, στην πράξη, ο επιμερισμός των βαρών της Κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
-
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών που βάζει τέλος στο σχέδιο «Ηρακλής», καταργώντας τον ζωτικό χώρο των αρπακτικών ταμείων και εξασφαλίζοντας, έτσι, τη δίκαιη προστασία της λαϊκής κατοικίας και των μικρομεσαίων
-
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ: Οι ελληνικές τράπεζες πτώχευσαν και πάλι. Αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουμε να τους δοθεί δημόσιο χρήμα, χωρίς: (α) την κρατικοποίησή τους και (β) το σπάσιμο του τραπεζικού μονοπωλίου στις ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω της ίδρυσης Δημόσιου Συστήματος Ηλεκτρονικών Πληρωμών σύστημαπου θα επιτρέπει τις δωρεάν συναλλαγές, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση.
-
ΕΡΓΑΣΙΑ: Καθιέρωση Αξιοπρεπούς Βασικού Εισοδήματος για όλους, άμεση κατάργηση του καθεστώτος των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων, και Συλλογικές Συμβάσεις για όλους
-
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Άμεση κατάργηση προπληρωμών φόρων και βαθιά κουρέματα σε φόρους νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως όσων χτυπήθηκαν από την καραντίνα
-
ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ: Τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν στα έγκατα της γης
-
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ: Άμεση κατάργηση όλων των «κλειστών κέντρων» συγκέντρωσης των μεταναστών
Γιατί καταψηφίσατε το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
Επειδή κάθε διάταξή του υπονόμευε το περιβάλλον με στόχο πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη της γνωστής παρασιτικής ολιγαρχίας που στηρίζει την σημερινή κυβέρνηση.
Αν είχαμε βγει από το ευρώ το ‘15 η κοινωνία σήμερα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση;
Χωρίς αμφιβολία. Για σκεφτείτε το: Θα είχαμε κουρέψει το δημόσιο χρέος. Οι εξαγωγές μας θα ήταν φθηνότερες. Το ίδιο και ο τουρισμός. Θα μειώναμε το ΦΠΑ και άλλους φόρους. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα χρειαζόταν την έγκριση καμίας τρόικας. Μετά από την πρώτη υποτίμηση το νόμισμα θα είχε σταθεροποιηθεί μέσω σωστής νομισματικής πολιτικής. Και το καλύτερο; Αν ο κ. Τσίπρας ήταν έτοιμος να φτάσει έως τη δραχμή, δεν θα χρειαζόταν να είχαμε βγει από το ευρώ καθώς, επειδή το Grexit θα τους κόστιζε 1 τρις ευρώ, η κα Μέρκελ και ο κ. Ντράγκι θα αποδέχονταν την αναδιάρθρωση του χρέους εντός του ευρώ που απαιτούσαμε!
Οι ηχογραφήσεις των Eurogroup δεν φαίνεται να είχαν την απήχηση που αναμενόταν… Γιατί πιστεύετε πως συνέβη αυτό;
Είχαν εξαιρετική απήχηση, αν κρίνει κανείς από τις επισκέψεις και τις ακροάσεις απ’ όλο τον κόσμο. Αυτό που φαντάζομαι ότι εννοείτε είναι ότι τα συστημικά μέσα μαζικής αποβλάκωσης δεν είπαν τίποτα, δεν αναπαρήγαγαν τίποτα, έκαναν σαν να μην υπήρξε η δημοσιοποίηση. Αυτό με χαροποιεί επειδή καταδεικνύει την αμηχανία τους. Μετά από πέντε χρόνια που βυσσοδομούσαν εκθειάζοντας τους τροϊκανούς «τεχνοκράτες», ακόμα και τους Ντάιζελμπλουμ και Σόιμπλε, και παρουσιάζοντάς με ως αντι-ευρωπαϊστή τσαρλατάνο που εξέθετε τη χώρα στο Eurogroup, οι ηχογραφήσεις αποδεικνύουν ποιος ήταν πραγματικά σοβαρός, ευρωπαϊστής, προετοιμασμένος και με σοβαρές προτάσεις εκεί μέσα. Κι έτσι ποιούν την νήσσαν…
Κόντρα News 9 Mαΐου 2020 pdf