«Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένοι στους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος των δανειστών – οι οποίοι εμμένουν σε αυτούς για να συνεχιστεί το θέατρο ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. Υποστηρίζει ότι «αν δεν καταργηθεί η προπληρωμή του 100% του φόρου των επιχειρήσεων, δεν πρόκειται να σταματήσει η ύφεση, η μετανάστευση ανθρώπων και επιχειρήσεων, να έρθουν πραγματικές επενδύσεις».
Για το πανεπιστημιακό άσυλο, αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλιώς «θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τη σύσταση Πανεπιστημιακής Υπηρεσίας Περιφρούρησης του Ασύλου, που να λογοδοτεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα».
Αναφερόμενος στη συνεργασία του κόμματος του με το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, ο κ. Βαρουφάκης λέει πως τα προβλήματα των Ελλήνων «είναι κοινά με τους άλλους λαούς: κόκκινα δάνεια, χαμηλοί μισθοί, υποαπασχόληση, φτώχεια, κλιματική καταστροφή» και επιβάλλουν τη συνεργασία. Επίσης, σημειώνει πως η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί και στο πλαίσιο της Προοδευτικής Διεθνούς που ξεκίνησε πέρυσι στις ΗΠΑ με τον Μπέρνι Σάντερς.
Για το ασφαλιστικό σύστημα, τέλος, υποστηρίζει ότι είναι μη βιώσιμο και προτείνει την ενίσχυσή του με πόρους οι οποίοι θα προέλθουν από τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη φορολόγηση των τραπεζών με 0,2% επί των δανείων που λαμβάνουν και την αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την κατάργηση της προπληρωμής του φόρου των επιχειρήσεων.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:
Ερ.: Κατά την ομιλία σας στη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ασκήσατε έντονη κριτική τόσο προς την κυβέρνηση για τις προγραμματικές της δηλώσεις όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που έχει εφαρμόσει. Θέσατε μεταξύ των προτεραιοτήτων του κόμματος του οποίου ηγείσθε, τον τερματισμό της «ανεύθυνης», όπως είπατε, υπακοής του ναι σε όλα, ενώ είπατε επίσης, ότι «δεν επιδιώκετε τη ρήξη, αλλά δεν τη φοβάσθε». Μπορούμε να υποθέσουμε ότι σε αυτούς τους άξονες θα στηρίξετε την πολιτική σας στο εξής;
Απ.: Βεβαίως. Η απόδραση από τη φυλακή του χρέους, και η μόνιμη ανάδραση ύφεσης-λιτότητας που αυτή συνεπάγεται, είναι ο λόγος που ιδρύθηκε το ΜέΡΑ25. Πάρτε για παράδειγμα το πρόσφατο φορολογικό: Δεν αναφέρει ούτε λέξη για τον ελέφαντα στο δωμάτιο – την 100% προπληρωμή του φόρου. Όλοι γνωρίζουν, και ο κ. Σταϊκούρας, ότι αν δεν καταργηθεί δεν πρόκειται να σταματήσει η ύφεση, η μετανάστευση ανθρώπων και επιχειρήσεων, να έρθουν πραγματικές επενδύσεις κ.λπ. Γιατί δεν την καταργούν; Επειδή είναι δεσμευμένοι στους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος των δανειστών – οι οποίοι εμμένουν σε αυτούς για να συνεχιστεί το θέατρο ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Το ΜέΡΑ25 δεν θα συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία. Θα τους θυμίζουμε, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ρήξη είναι δεδομένη. Κι ότι όσο φοβούνται τη ρήξη με τους δανειστές θα συνεχίζουν στον χυδαίο δρόμο της ρήξης με τον ελληνικό λαό – ακόμα και με τις δικές τους υποσχέσεις.
Ερ.: Έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη που εισηγείται η κυβέρνηση για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ποια είναι η θέση σας για το θέμα αυτό;
Απ.: Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα δημόσια πανεπιστήμια. Απλά, χρησιμοποιεί την οικτρή κατάσταση σε αυτά για να οικοδομήσει το δόγμα νόμος και τάξη επειδή γνωρίζει ότι οι πολιτικές της υπέρ της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας (όπως το πρόσφατο «δωράκι» στον κ. Λάτση), θα φέρουν κοινωνικές αντιδράσεις, τις οποίες το κράτος της ΝΔ θα προσπαθήσει να καταστείλει εκμεταλλευόμενο τα σώματα ασφαλείας.
Αν ενδιαφερόταν για τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποδεχθεί τη δική μας πρόταση: Μια Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Περιφρούρησης του Ασύλου, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό που λογοδοτεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Όπως συμβαίνει σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου. Η λύση της κυβέρνησης να μπαίνουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια μετά από ένα τηλεφώνημα του οποιουδήποτε είναι απαράδεκτη. Το ΜέΡΑ25 θα αντισταθεί σε αυτές τις ανοησίες με όλες του τις δυνάμεις.
Ερ.: Πρόσφατα το κόμμα σας ήρθε σε συμφωνία με το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας και τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν για συνεργασία στη βάση μιας κοινής ατζέντας για την Ευρώπη. Τι προσδοκάτε από μια τέτοια συνεργασία; Μέχρι πού εκτιμάτε ότι μπορεί να φθάσει;
Απ.: Τα μεγάλα προβλήματα τα λαού μας είναι κοινά με τους άλλους λαούς: κόκκινα δάνεια, χαμηλοί μισθοί, υποαπασχόληση, φτώχεια, κλιματική καταστροφή. Το ΜέΡΑ25 δεν είναι απλά διεθνιστικό κόμμα. Είναι και μέρος του πανευρωπαϊκού DiEM25 το οποίο συνεργάζεται με κόμματα όπως το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας.
Η συγκεκριμένη συνεργασία αφορά κοινές πολιτικές και δράσεις για (α) την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής της ολιγαρχίας, (β) τη δημιουργία νέου πλαισίου περιορισμού του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, (γ) νέες μορφές εκδημοκρατισμού της οικονομίας μέσα από την κοινωνική ιδιοκτησία μέρους των επιχειρήσεων, και (δ) τη χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων που έχουμε όλοι τόση ανάγκη. Όσο για τις μελλοντικές κοινές φιλοδοξίες μας, σκεφτόμαστε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ που ξεκινήσαμε πέρυσι στις ΗΠΑ με τον Μπέρνι Σάντερς.
Ερ.: Ως υπουργός Οικονομικών το 2015, είχατε υποστηρίξει ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Ποια είναι σήμερα η άποψή σας;
Απ.: Ότι, κάθε μέρα που περνά, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (όπως και του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους) χειροτερεύει. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 προτείνει: (Α) Τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείου σε Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, της οποίας οι μετοχές να περάσουν στα ασφαλιστικά ταμεία, (Β) Τη φορολόγηση των τραπεζών με 0,2% επί των δανείων που λαμβάνουν, με τα έσοδα να ενισχύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, (Γ) Κατάργηση της προπληρωμής φόρου των επιχειρήσεων με αντάλλαγμα μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι μισθοί και οι εισφορές στα ταμεία να μεγαλώσουν.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ