Ελληνικά

Άνεργος με 3 κοριτσάκια

Καλώς όρισες αναγνώστη στις σελιδες τούτες. Γνωρίζω βέβαια πως ο μόνος λόγος που επισκέπτεσαι αυτή την σελίδα είναι ότι, δυστυχέστατα, με γνώρισες λόγω της Κρίσης που έρριξε την Ελλάδα σε μια ασταμάτητη δίνη. Μακάρι να παρέμενα γνωστός μόνο στους φοιτητές, στους συναδέλφους, στους φίλους…

 

Από τότε που η Ελλάδα πτώχευσε, περί τα τέλη του 2009, βρέθηκα ξαφνικά στα κανάλια – ελληνικά και ιδίως ξένα – επειδή έλεγα κάτι «περίεργο»:

 • Πως θα ήταν εγκληματικό να προσποιηθεί η κυβέρνηση, και εν γένει η εγχώρια άρχουσα τάξη, πως δεν πτωχεύσαμε και πως απλά αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα τεράστιο δάνειο υπό όρους συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος (από το οποίο θα αποπληρωθούν να παλαιά και τα νέα δάνεια).
 • Πως έπρεπε να αποδεχθούμε την χρεοκοπία και να την διαχειριστούμε ως χρεοκοπία, χωρίς να δανειζόμαστε προσποιούμενοι ότι όλα τα δημόσια και ιδωιτικά χρέη μπορούν να αποπληρωθούν. (Δείτε εδώ ένα άρθρο του Απριλίου του 2010 το οποίο ακόμα και σήμερα αναπαράγεται από κάποιους που προσποιούνται πως γράφτηκε σήμερα!)

Αυτή η, κατ’ εμέ, λογικότατη τοποθέτηση λοιδωρήθηκε και λοιδωρείται καθώς η «καθεστηκυία τάξη» με ανέδειξε ως τον λάτρη της χρεοκοπίας (κάτι αντίστοιχο του να αποκαλείς έναν καρκινολόγο «λάτρη του καρκίνου» όταν κάνει την διάγνωση ότι, δυστυχώς, ο ασθενής πάσχει από καρκίνο.) 

Πριν την Κρίση, θεωρούμην γραφικός από εκείνους που με άκουγαν να προβλέπω μια παγκόσμια, τεράστια Κρίση που θα έπληττε και την χώρα μας με τρόπο καταστροφικό. Θυμάμαι μια πολιτικο-επιστημονική συνάντηση τον Νοέμβριο του 2006, οργανωμένη από τον Όμιλο Προβληματισμού του κ. Σημίτη, στην οποία συζητείτο ο Προϋπολογισμός του τότε Υπουργού Οικονομικών, του κ. Αλογοσκούφη. Σε εκείνη την συνάντηση είχα προειδοποιήσει για την Λαίλαπα που έρχεται από τις ΗΠΑ και που απειλεί να ισοπεδώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Περιττό να αναφέρω την ειρωνική αντιμετώπιση των συνομιλητών μου! Μεταξύ άλλων, είχα πει:

«Σήμερα… κινδυνεύουμε από την φούσκα της αγοράς ακινήτων, των χρηματοοικονομικών παραγώγων που χτίστηκαν σε αυτήν, και των αγαθών διαρκείας. Αν σπάσει η φούσκα αυτή, και είναι σίγουρο ότι θα σπάσει, καμία μείωση επιτοκίων δεν πρόκειται να κινήσει τα κεφάλαια αυτά γρήγορα… Εδώ και 30 χρόνια ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την διεθνή οικονομία: Το διπλό έλλειμμα των ΗΠΑ. Σαν ένας Οικουμενικός Μινώταυρος καταβροχθίζει τα παγκόσμια κεφάλαια, που εθελοντικά πηγαίνουν σε αυτόν, και καθορίζει τις τύχες εκείνων που ζουν σε μέρη κοντά και μακρινά. Όταν αυτά τα δάνεια [που χτίζονται πάνω του] θα αρχίσουν να «σκάνε», μια αλυσιδωτή αντίδραση απειλεί να συμπαρασύρει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ερώτημα είναι όχι το αν κάτι τέτοιο θα συμβεί αλλά (α) πότε θα προκύψει και (β) πόσο γρήγορα θα φέρει την επόμενη μεγάλη ύφεση σε όλα τα μήκη και πλάτη της διεθνούς οικονομίας. Πρόκειται για δυσοίωνους χρησμούς που ελπίζω να αποδειχθούν κούφιοι. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Αλογοσκούφης ή ακόμα και οι συνάδελφοί του στην Ευρώπη ασχολούνται με αυτά. Αν σκέφτονται με αυτούς τους φόβους κατά νου. Αν σχεδιάζουν την αντίδρασή τους. Ή αν, όπως πολύ φοβάμαι, αναλώνονται στον φετιχισμό των αριθμών και την απατηλή τέχνη της λογιστικής.» [Ολόκληρο το κείμενο εκείνης της τοποθέτησης πατήστε εδώ]

Όταν πλέον πράγματι έσκασε εκείνη η διεθνής φούσκα και η κρίση πέρασε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αναλώθηκα σε νέες προειδοποιήσεις:

 • Η Ελλάδα είναι το εργαστήριο στο οποίο παρασκευάζονται ανόητες πολιτικές που θα ρίξουν στην Καιάδα την μια μετά την άλλη τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας
 • Η Γερμανία τελικά θα καταβάλει τεράστιο αντίτιμο αν επιβάλει αυστηρή λιτότητα στις χώρες μας, παραλληλίζοντας το επερχόμενο Μνημόνιο με μια Νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών
 • Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο «κούρεμα», όσο καθυστερεί τόσο πιο αναπόφευκτο και τόσο πιο τοξικό γίνεται
 • Είναι λάθος ολκής να θεωρούμε πως η πτώχευση (το default) σημαίνει αναγκαστικά έξοδο από το ευρώ. Το αντίθετο μάλιστα: Για να μείνουμε στο ευρώ απαιτείται γενναίο κούρεμα
 • Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και, προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με συναδέλφους μου προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις – το Modest Proposal, το οποίο τώρα βρίσκεται στην 4η έκδοσή του
 • Το κούρεμα που τελικά σχεδίασαν εκείνοι που μέχρι πρότινος έλεγαν ότι δεν θα γίνει έγινε με τρόπο εγκληματικό – καθώς ήταν το πρώτο βήμα για το χτίσιμο μιας νέα Κλεπτοκρατίας, θεμελιωμένης στην μαφιόζικη «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών
 • Η Ευρώπη, εν μέσω όλων αυτών των ζοφερών εξελίξεων, παραμένει σε κατάσταση άρνησης της οικονομικής δίνης που εξελίσσεται κάτω από την επιφάνεια της πραγματικής οικονομίας, οδηγούμενη στην αποδόμηση

Δεν σου κρύβω αγαπητέ αναγνώστη ότι κουράστηκα. Απλά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να συνεχίσω να γίνομαι δυσάρεστος σε αυτούς που χτίζουν μια νέα φαυλότητα σε πολιτικές που ανατροφοδοτούν την Κρίση και καταργούν την ελπίδα.

Εύχομαι στις σελίδες τούτες να βρεις κάποιες χρήσιμες ιδέες ή πληροφορίες, ανεξάρτητα του αν συμφωνείς μαζί μου ή όχι όσον αφορά τις πιο πάνω κρίσεις.

Καλή εξερεύνηση!

Μαζί τα φάγαμε; (video)

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

TERRA NULLIUS, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5FM, κάθε Δευτέρα στις 9.30πμ - πατήστε εδώ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-VIDEO-ΟΜΙΛΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, με πρόλογο για το κλείσιμο της ΕΡΤ: Ομιλία 12ης Ιουνίου 2013, Θεσσαλονίκη. Πατήστε εδώ για το video.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: Μεταξύ του επιθυμητού, του αναγκαίου και του απαραίτητου – Ομιλία 4ης Ιουνίου 2013, Αθήνα, HUB Science. Κύριο θέμα: Γιατί η παρούσα πορεία της Ευρωζώνης οδηγεί στην αποδόμηση του ευρώ και μια πρόταση τεσσάρων σημείων που θα σταματούσαν αυτή την αποδόμηση χωρίς αλλαγές στις Συνθήκες και χωρίς εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Πατήστε εδώ για την ομιλία.

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 • ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
 • ΜΙΑ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, Εκδόσεις Ποταμός, 2014
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ: Τα πραγματικά αίτια της κρίσης, Εκδόσεις Λιβάνη, 2012
 • ΚΡΙΣΗΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν, Εκδόσεις Ποταμός, 2011
 • ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες, Εκδόσεις Gutenberg, 2007
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής, Εκδόσεις Gutenberg, 2007
 • ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, Εκδόσεις Gutenberg, 2005 (με τον Νίκο Θεοχαράκη)

ΣΤΗΛΕΣ-ΑΡΘΡΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

 • HOT DOC: Το περιοδικό δεν διατίθεται ηλεκτρονικά, παρά μόνο με συνδρομή. Προσπαθεί να επαναφέρει τον θεσμό του περιοδικού που αγοράζουμε από το περίπτερο. Σεβόμενος αυτή την αρχή, διαθέτω εδώ στους αναγνώστες άρθρα μου έως και το προτελευταίο πιο πρόσφατο. 
 • PROTAGON: Άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στο protagon.gr θα τα βρείτε πατώντας εδώ (παραπέμπει στο αρχείο του protagon)
 • LIFO: Τα άρθρα μου στο περιοδικό LIFO βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ (αλλά μπορείτε να τα βρείτε και στο αρχείο του LIFO εδώ)
 • ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από τον Γενάρη του 2013 άρχισε η επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας. Εδώ θα βρείτε τα άρθρα μου στο κυριακάτικο φύλλο με το οποίο συνεργαζόμουν μέχρι τον Αύγουστο του 2013.
 • ΑΥΓΗ: Από καιρού εις καιρόν, η ΑΥΓΗ δημοσιεύει συνεντεύξεις μου. Κάποιες από αυτές διατίθενται εδώ
 • ΕΠΟΧΗ: Συνεντεύξεις στην βδομαδιάτικη εφημερίδα Εποχή μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

10 thoughts on “Ελληνικά

 1. Σας παρακολουθώ πάντα στην τηλεοραση και χαιρομαι που επιτέλους ακουω ενα καθηγητή να εξηγεί με ορους λογικής οσα θα επρεπε ηδη να εφαρμοζονται. Σας παρακαλω να συνεχισετε και πιστευω στο τέλος να επικρατησει η λ ο γ ι κ ή.

 2. Χαιρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας.Παρακολουθώ όσο μπορώ τα άρθρα σας, και εχω διαβάσει τα περισσότερα απο τα βιβλία σας. Είμαι πτυχιουχος αλλά όχι οικονομολόγος και πραγματικά εκπλήσομαι για το μέγεθος του ψεύδους και της γενικότερης μπουρδολογίας που μας σερβίρουν με στόμφο γύρο μας Είστε ίσως απο τους ελάχιστους που με επιχειρήματα και βάζοντας πρώτα πάνω απ όλα την λογική προσπαθείτε να μας εξηγήσετε τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία. Την οικονομία που για μένα δεν ειναι επιστήμη, οπως και εσείς σε κάποιο βιβλίο σας γράφετε αλλά ψυχιατρική με εργαλείο τα μαθηματικά! Συνεχίστε γιατί η μόνη πραγματική δύναμη μας είναι η γνώση και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότα να την αποκτήσω. Πέτρος Φρονίστας

 3. Καταλαβαίνω ότι είμαστε Έλληνες και μας ενδιαφέρει το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.
  Όμως, όπως έχετε πει, η λύση πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή.
  Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία της ώστε να πιέσει καταστάσεις και την έχασε.
  Έχω την αίσθηση, ότι πλέον η μόνη χώρα που «δείχνει» εξελίξεις στην Ευρώπη είναι η Αγγλία.

  Θα σας παρακαλούσα να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με το θέμα αυτό. Καλή και Άγια η Ελλάδα άλλα στην παρούσα στιγμή βρίσκεται εκτός των εξελίξεων.

  Κατά τα άλλα, νομίζω είστε από τους πρώτους που εξήγησαν σε μας τους μη οικονομολόγους το τι πραγματικά συνέβη.

  Ευχαριστούμε.

 4. Τo σημαντικότερο όλων ειναι ότι ΜΑΘΑΙΝΩ. Πάντα είχα δίψα γιά πραγματική μάθηση, άλλα δυστυχώς κατέληξε να είναι ότι πιο δυσεύρετο στα Ελληνικά sites. Keep on the good job!
  Ας μου επιτραπεί μια συμβουλή: Μείνετε μακριά απο τήν λάσπη της πολιτικής.

 5. Συμφωνώ με τα προηγούμενα σχόλια και επαυξάνω. Παρακαλώ να συνεχίσετε.

 6. Αγαπητέ Γιάννη είσαι μια όαση απόψεων και προβληματισμού σε μια απίστευτη έρημο κομπλεξικών και υστεροβουλων βολεμενων . Συνέχισε σε παρακαλώ και να ξέρεις οτι είμαστε οι περισσότεροι απλά είμαστε δυστυχώς ακόμα σιωπηλοι

 7. Κύριε Καθηγητά η συμμετοχή σας στο δημόσιο διάλογο είναι μια διέξοδος για όσους δεν αρέσκονται σε άναρθρες κραυγές, δογματισμούς και θεωρίες συνωμοσίας. Ασχέτως και ανεξαρτήτως με το αν κάποιος συμφωνεί μαζί σας.

  Το μόνο για το οποίο μπορώ να σας ψέξω είναι το κατά πόσο πιστεύατε σε όσα μας διδάσκατε στη Μικρο ΙΙ στο υπόγειο της Αγγελοπούλου….. (αστειεύομαι).

  Καλή συνέχεια και κουράγιο σε όλους μας.

 8. συνέχισε να γίνεσαι δυσάρεστος και αν κουράζεσαι είναι σίγουρο ό,τι έχεις την στήριξη πολλών και προπάντων της λογικής και της αλήθειας.

 9. Διαβάζω τα άρθρα σου χωρίς να σχολιάζω εδώ και πολύ καιρό. Ειδικά το 2010, μου φαίνονταν “περίεργα” όλα αυτά που έγραφες, απλά γιατί δεν ταίριαζαν σε αυτά που ακούγονταν από όλους τους άλλους. Μου πήρε καιρό να καταλάβω αυτή την απλή λογική

  Χαίρομαι που μπορώ και διαβάζω τα άρθρα σου και ώρες ώρες απορώ με την αντοχή σου στα κακόπιστα και βιτριολικά σχόλια που ακολουθούν τις αναρτήσεις σου. Φαντάζομαι πως θα απαιτεί δύναμη που δεν είναι και ανεξάντλητη, αλλά μη σταματήσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s